Wandelen

December 17, 2019 0 Comments

In Hulst en omgeving kun je goed wandelen. Op het VVV kantoor, of via de webshop van de VVV Zeeland, is een keur aan wandelingen te verkrijgen. De meeste themawandelingen zijn beschreven met een informatieve tekst en een handig kaartje. Met de aanleg van het knooppuntensysteem is men bezig. Het eerste gedeelte is klaar en is te downlaoden, het tweede gedeelte laat nog even op zich wachten. Zie hieronder de mogelijkheden voor wandelen in Hulst en omgeving.

IN EN OM DE VESTINGSTAD HULST

  • De Vestingroute bestaat uit 3 routes tussen 4 en ca.13 km. De kortste route leidt u langs de buitenkant van de vestingwallen.
  • De Beeldenroute leidt u langs de kunstwerken in de Vesting.
  • De Monumentenroute is een route langs de monumenten in de vesting en het mooiste stuk stadswal.
  • Een vestingwandeling over de 3,5 km lange stadswallen van Hulst is een aanrader. Er zijn diverse opgangen vanuit de vesting, maar het meest voor de hand liggende is wellicht via de Dobbele- of Keldermanspoort aan de Nieuwe Bierkaai.

 WANDELEN OP DE KERNEN

Hulst kent een aantal pittoreske en schilderachtige dorpjes, waar het goed toeven is. In een 5-tal heeft de VVV wandelroutes gemaakt. Er zijn diverse B&B’s, campings en hotels, om vandaar uit het prachtige buitengebied te ontdekken. De routes zijn verkrijgbaar op het VVV kantoor.

  • Kloosterzande
  • St.Jansteen
  • Clinge
  • Vogelwaarde/Lamswaarde
  • Graauw

WANDELEN IN DE BOSSEN VAN CLINGE EN SINT JANSTEEN

De bossen van Clinge en St.Jansteen zijn een prachtig wandelgebied met veel verschillende planten, insecten en dieren. Ook wel het waterwingebied genoemd, doordat Delta Nuts er vele jaren geleden een waterpompstation in begon. De wegen die van oudsher zijn aangelegd, zijn zoveel mogelijk behouden. Zo is er het Stroperstraatje, dat reeds in de 17e eeuw bestond. De Clingse bossen zijn het best te bereiken langs de hoofdingang aan de Molenstraat te Clinge. De Steense Waterleiding  is te bereiken via Kapellebrug aan de Belgische grenspaal. Even de benen strekken in een beschutte natuurlijke omgeving en in alle rust te genieten van al het moois dat moeder natuur ons heeft gegeven. Een verzameling van naaldbomen en eiken geven u het idee in het bos van roodkapje rond te dwalen. Op uw weg door het bos wordt u steeds weer verrast door een plotseling opduikende paddestoel, eekhoorntjes, konijntjes en niet te vergeten het gezang van de bedrijvige vogels. De bossen Clinge en St.-Jansteen zijn toegankelijk voor wandelaars en fietsers, tussen zonsopgang en zonsondergang en ook erg geliefd bij sporters. Er is een bewegwijzerde korte (3 km) en lange (5 km) route uitgezet. Tevens is er bij de VVV een grensoverschrijdende wandelroute verkrijgbaar.

WANDELEN LANGS DE SCHELDEDIJK

Zomaar lekker aan de dijk zitten en kijken naar de scheepvaart die af en aan vaart. Een weelde die alleen een Zeeuws-Vlaming kent maar die wel voor ieder (gratis) toegankelijk is! Hulst heeft een kustlijn van ca. 31km die loopt vanaf het Verdonken Land van Saeftinghe tot net iets voorbij Ossenisse. Vele wandelaars en fietsers voelen zich hier vrij en genieten van de vele dingen die de natuur hen hier biedt. Het geeft een heerlijk gevoel om van bovenop de dijk over de uitgestrekte polderlandschappen te turen met beboomde dijken, welen en plassen.  Bij eb storten de vogels zich bij Saeftinghe massaal op het drooggevallen slik van de Westerschelde, dat is een fascinerend zicht. Ossenisse staat in Nederland aan de top van de plekken waar het minst sprake is van lichtvervuiling, dus hier kan men één van de mooiste sterrenhemels bewonderen. Vanaf de dijk, kan men de grote zeeschepen die richting Antwerpen varen, of daar vandaan komen, bijna aanraken, zo dicht komen deze langs gevaren. Voor de echte “spotters” is Walsoorden “the place to be”. Onder aan de dijk bij Kruisdorp treft men het “Monument Watersnoodramp 1953” aan, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Er is volop gelegenheid om aan de dijk de zon te aanbidden, heerlijk, geen zand tussen de tenen.  Diegenen die daar wel van genieten moeten even wachten tot het eb is, dan vallen er strandjes droog en heeft Hulst  een waar zandstrand. Voor wie wat langer wilt blijven zijn er diverse campings en B&B’s gelegen aan de Scheldedijk.

WANDELNETWERK

In het oostelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen wordt momenteel gewerkt aan het tot stand komen van het wandelnetwerk “Langs Linies en Kreken”. Dit wandelnetwerk wordt in twee fases aangelegd. Begin november 2010 is het gedeelte van de eerste fase afgerond en geopend voor het publiek. Dit gedeelte betreft de zuidelijke rand van oostelijk Zeeuws-Vlaanderen, waar Nederland aan België grenst. Het is grensgebied waar Nederland en België aan elkaar verbonden zijn en een geheel eigen (Zeeuws-)Vlaamse cultuur op te snuiven is. Grote natuurgebieden, wijdse akkerbouwpolders en open bosgebieden wisselen elkaar af. Daartussen verscholen komt u terecht in eigenzinnige dorpjes met altijd wel een horecagelegenheid, waar de koffie en het Belgische trappistenbier voor u klaar staan. Het is ook het gebied van de Staats-Spaanse Linies, oude verdedigingslinies die nog volop in het landschap zichtbaar zijn. Het eerste gedeelte van het netwerk verbindt ruim 165 kilometer aan wandelpaden die kriskras door het landschap lopen. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van bestaande paden en wegen, maar ook van nieuw aangelegde paden die grotendeels onverhard zijn. Stippel je eigen route uit en geniet van de rust in dit afwisselend gebied. De afstand bepaal je zelf. Van korte ommetjes tot meerdaagse tochten, met het wandelnetwerk kan iedereen uit de voeten. Download hier de kaart.

WANDELING VOOR KINDEREN

Loop als een soldaat over een bolwerk of sluip als een vos over de wallen!? Een leuke leerzame wandelroute voor kinderen, met spannende opdrachten. Een ideale activiteit voor schooluitjes, verjaardagspartijtjes of gewoon voor gezinnen met kinderen. Er zijn opdrachten in een diverse moeilijkheidgraad, kleuter, onder- en bovenbouw. Daarnaast kun je kiezen voor de Reynaert de Vos route of de Vestingroute. Bij inlevering van de antwoorden op het VVV kantoor krijgen de deelnemers een leuke verrassing. Desgewenst kan deze wandeling ook o.l.v. een gids worden gelopen. Informeer naar de voorwaarden bij het VVV kantoor. De route is te koop voor €1,75 bij de VVV kantoren in Zeeuws Vlaanderen.