Streekproducten

December 17, 2019 0 Comments

Hulst en Zeeuws-Vlaanderen bieden heel wat onverwachte specialiteiten. De lekkerbekken komen hier aan hun trek! Onze Bourgondische streek kent meer restaurants en culiniare genoegens dan we hier kunnen opnoemen. Zeeuws Vlaanderen telt meer sterrenrestaurants dan in welke regio dan ook. Lekker eten is hier gewoon of we zijn culinair een beetje verwend misschien……. Smul van de Zeeuwse mosselen, proef van de heerlijke asperges ook wel “het witte goud” genoemd, de zilte zaligheden zeekraal en lamsoor of het Saeftingher lam. Laat je verleiden door de vele streekproducten. Je mag ze allemaal komen proeven: Hulster biertjes, huisgemaakte honing, gezouten boeren Ast, Biervlieter kaas, Bressiaanse garnalen en verse friet, je likt er je vingers bij af!

Foto: Naturelle Photography

Sliertemie, is een ambachtelijk gemaakte likeur met een alcoholpercentage van 33 %. De likeur is samengesteld op basis van alcohol, geplette amandel, sleedoorn en nog een tiental verschillende soorten kruiden en vruchten.
Dit alles wordt gezoet met acacia honing.
De likeur wordt gebrouwen in de kelder op Absdale ( Hulst) door Sliertemie zelf. Nieuwsgierig……….Lees dan verder en neem een kijkje op haar website of boek een tuin arrangement met kelderbezoek……….

Voor velen is de bruine boon vooral bekend van Bartje en de verschillende uitdrukkingen, zoals “boontje komt om zijn loontje” en “zijn boontjes te week leggen”. Toch verdient de bruine boon het zeker om in de etalage te staan van de conservenpotjes! Het is een typisch Zeeuws Vlaams product.

De bijen in Kreverhille zoemen er lekker op los. Op zoek naar bloemetjes vliegen zij de zeedijk langs. Eenmaal gevonden seinen ze snel de andere bijen in. Door te dansen geven ze de locatie van de bloemen door aan de andere bijen. Van deze lekkerste nectar wordt honing gemaakt. Deze honing wordt in een aantal restaurants in de vestingstad gebruikt in culinaire streekgerechten.

Op de slikken en schorren van het Verdronken land van Saeftinghe groeit naast de unieke flora ook nog iets anders, iets onverwachts. Zeekraal en lamsoren. Deze groenten groeien het beste op de zilte ondergrond van de Saeftinghe. De zeekraal heeft zijn zoute smaak te danken aan de zee. Maar niet alleen deze groenten komen uit het Verdronken land. Ook het Saeftingher lam is bij veel restaurants een culinair hoogstandje “Lam salé”.

Zeeuwse Mosselen

Zeg je nu mosselen of mossels? Hier zijn nog wel eens meningsverschillen over, maar in Zeeuws Vlaanderen is het duidelijk: mossels!

Eigenlijk is de asperge, “de koningin der groenten”, best een lastig type. Ze geeft pas echt opbrengst na drie jaar in bed liggen. Doet het alleen goed op arme grond. Dwingt de dappere teler tot heel hard werken, want ze groeit onverbiddelijk door, naar het licht. Als ze toch eventjes vanuit haar bed haar kopje op steekt in de zon, loopt ze direct blauw en vervolgens groen aan. Dan is ze meteen minder waard. En na tien jaar is haar lap zandgrond volledig uitgeput en verstikt door haar hardnekkige wortels.

Wie Ast zegt zegt Hulst. Deze gepekelde schouderham wordt gebruikt in veel gerechten.

Hulster Bieren komen van “De Halve Maan” een bierbrouwerij die gevestigd is aan het Stationsplein.